Kupa

Spomenik prirode: Izvor Kupe s užom okolinom

Nije li to dovoljan razlog da posjetite i ovaj lokalitet unutar Nacionalnog parka???

Područje je proglašeno zaštićenim 12. prosinca 1963. godine u površini od 10 ha. Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će Vas očarati svojim izgledom.

Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira.

izvor Kupe

Posjet izvoru Kupe moguć je iz dva smjera unutar granica nacionalnog parka :

  • Iz naselja Razloge, 15 km udaljenog od Crnog Luga, te naselja Kupari udaljenog 30 km.  Zbog uskih prometnica preporučamo ulaz Razloge i osobni automobil .
    Pješačka staza iz Razloga serpentinskog je karaktera te Vam je ukupno potrebno oko 30 min hoda do izvora. Za povratak računajte na dvostruko više vremena.
  • Do izvora možete stići također i iz naselja Hrvatsko (Crni Lug – Hrvatsko 45 min vožnje)  preko Kupara. (Hrvatsko – Kupari 1h 30min hoda) Staza iz Kupara položena je uz sam vodeni tok te će Vas do izvoradovesti za oko 30 min.
    Za povratak možete koristiti stazu koja se proteže desnom obalom, paralelno sa tokom rijeke.

Također možete doći trasom GPP-a iz smjera Gerova preko Skednara, Hriba i Podgriča pa preko Kupara  ili iz Delnica preko Drgomlja, Praprota i Razloga.

prema izvoru Kupe

Ušće Krašićevice u Kupu

TOP